Kovász (élesztő nélkül!)

Miután már olyan sok helyen olvastam a kovászról/vadkovászról, láttam gyönyörű kenyerek képeit, amelyek ilyen kovásszal készültek, én is égtem a vágytól ilyen kenyereket sütni tudni, ezért gondoltam, hogy én is kipróbálom.

"A kovász előtészta, amely liszt és víz alapanyagok felhasználásával természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül.
Célja:
  • Az élesztőgombák elszaporítása, miáltal nagyobb lesz a lazító hatása.
  • A savtermelő mikrobák elszaporítása, ezáltal az íz és az aroma kialakítása.
  • fehérjék duzzadásának elősegítése..."
Forrás: Wikipédia


Az interneten sok okosságot lehet olvasni a témában, talán túl sokat is, így az embernek nehéz eldönteni, hogy melyiket is kövesse...

Én itt a személyes kovászos tapasztalataim próbálom majd időről időre közzétenni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tavalyi évben 1-szer már nekiugrottam a kovászolásnak, etettem vagy 2 hétig, viszont az első kovászos kenyérsütésnél mindjárt el is ment tőle a kedvem, mert olyan borzalmas, lapos, kívül majdnem túlsült, belül szinte nyers, egyszóval ehetetlen valami lett belőle, hogy a kukában végezte.
Akkor azt gondoltam, hogy ezért nem szórakozok az etetéssel, a hosszadalmas pihentetési időkkel és sütögetéssel, hiszen az öregtésztával is fantasztikus kenyereket lehet sütni, azt már egy ideje készítem, ismerem és bevált...
Egészen mostanáig... mert azért teljesen nem hagyott nyugodni a dolog, és közben rátaláltam egy szuper kenyeres csoportra is a FB-on, ahol újra kedvet és rengeteg jó tippet kaptam, ezért ismét nekivágtam.

Szóval a hozzávalók: mindössze liszt és víz.
Teljes kiőrlésű vagy rozslisztek, amik a legkönnyebben beindulnak, ezért ajánlott azzal indítani, vagy legalább felesben a fehér liszttel készíteni:
25g rozsliszt
25g kenyérliszt
50g víz
Egy csattos üvegben villával jól kikevertem ezeket, kb. galuskasűrűségű lett, és a tetejét ráhajtva, de nem rácsukva a konyhapult egyik sarkába biggyesztettem az üveget.


Bekeverés napján:

Az első 3 nap minden 24 órában adtam neki 2 evőkanál lisztet és 2 evőkanál langyos vizet. Ezt hívják etetésnek. 
Természetesen használhatunk ízlés szerint csak teljes kiőrlésű vagy rozslisztet is. 
Én BL80-as kenyérlisztet használtam, működik mindegyikkel.

1 naposan:

 2 naposan:

4 naposan: itt remekül lehet látni, hogy él, dolgozik és eszik


és itt pedig már lassan elindul összeesni:

Itt etethetjük már reggel és este is. Illetve ha megtehetjük, és van rá időnk és lehetőségünk, akár többször is lehet naponta etetni, figyelni, ha felfut és amikor elkezd összeesni, akkor mehet neki a következő etetés.
Minél többször kap enni, annál hamarabb erősödik és lesz kész a sütéshez. 

8 naposan: 

A 8.ik napon este így nézett ki, amikor kivettem belőle az első adag kenyérhez. 
Majd a kivett mennyiséget pótoltam, azaz megetettem 100g vízzel+100g kenyérliszttel, jól kikevertem és a tetejét rácsukva hűtőbe állítottam az üveget.

Kovász felhasználása, azaz a kovász aktiválása:
Innentől kezdve nem kell mást tennünk vele, a kenyérsütés előtti napon kiveszünk belőle 100g-ot, amit kikeverünk 100g vízzel és 100g liszttel és hagyjuk 6-8-10 órát dolgozni(felfutni és összeesni) felhasználás előtt. Majd a receptben megadott mennyiséget kimérve hozzáadjuk a többi hozzávalót.
Nekem az a tapasztalatom, hogy akkor a legjobb bedagasztani, amikor elkezd összeesni. De természetesen úgy is működik, ha este kiveszünk, etetjük és reggel dolgozzuk be a tésztába. 
TIPP: először ajánlatos mindig a langyos vízzel ill. folyadékkal kikeverni a kovászt, csak aztán a többi hozzávalót hozzáadni.

Ha ritkábban sütünk, ajánlott a hűtőben álló kovászt 3-4 naponta átkeverni és hetente megetetni is.

és itt az este kivett 100g kovász 100g vízzel és 100g kenyérliszttel frissen kikeverve:

és ez várt következő nap reggelén mielőtt bedolgoztam tésztának:

és ez lett belőle:

Hozzávalók:
200g kovász
2dl langyos víz
400g kenyérliszt
10g só
2 ek. olaj
+
3g friss élesztő
Mivel még elég fiatal volt a kovászom, és nem voltam még biztos benne, ezért megtámogattam ezzel a kis élesztővel. A következőt mar tisztán próbálom majd... :)


Ezek már a TISZTÁN KOVÁSZOS kenyerek:
Kefíres vadkovászos fehér kenyér
Kovászos fonott kalács
Alakor-kovászos fehér kenyér
Kovászos kukoricakenyér
Kovászos szalagos fánk
Kovászos tökmagos tönkölykenyér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése