Kovászolt kovász

Ezt a kovászolt kovászt, avagy etetett kovászt Alexa Christi oldalán olvastam. Érdekesnek és jónak gondoltam, ezért kipróbáltam én is, csak kicsit kevesebb mennyiségekkel, mint az említett oldalon.
Így rövidebb kelesztési idővel tudunk igazi kovászos kenyeret készíteni.
Ezúton is köszönöm a remek tippet!

Délben kivettem a hűtőben pihenő kovászból 100g-ot. Mérlegre állítottam és hozzákevertem 100g langyos vízet, jól összekevertem egy villával, majd hozzámértem 100g kenyérlisztet és alaposan kikevertem. 
Természetesen adhatunk hozzá tetszés és ízlés szerinti fajta lisztet, akár teljes kiőrlésűt, akár rozslisztet, ki mit kedvel jobban.  
12.00 órakor:

19.00 órakor: 
(sajnos nem csináltam bekeverésnél oldalnézetből fotót, akkor lehetne igazán látni, hogy a 7 óra alatt kb. 3-szorosára megnőtt és tele lett buborékokkal)

Este, kb. 10 óra után újra megetetjük a kovászt 100g vízzel és 100g liszttel.

Újabb kb.10 óra elteltével, azaz másnap reggel így nézett ki:

Kész is van a kovászolt kovász. Kimérjük a receptben megadott mennyiséget és már dagaszthatjuk is a tésztát... :)


2 megjegyzés:

 1. Ami megmarad a kovászolt kovászból azzal mit csináljak hűtőbe tegyem vagy csak annyit csináljak amit el is használok a kenyérrel...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, lehet hütöbe is tenni. Illetve annyit kesziteni, amennyit felhasznalunk. Vagy gondolom ugye nem nagy mennyisegröl van szo, belerakhatunk 1-1 evökanalnyit nokedlibe, palacsintaba, csöröge fankba, turogombocba.... ilyesmikbe :) Igen, tudom, tulajdonkeppen nem kell ezekbe semmi ilyen, de rettentöen feldobja a tesztat, konnyebbek, lazabbak lesznek. Annyi, hogy elöbb kell bedolgozni a tesztat, es nahany orat hagyni pihenni... :)
   Üdv. Betty

   Törlés