2016. február 1.

Joghurtos -hibrid- kifli


Hozzávalók:
200g natúr joghurt
kb.2dl langyos víz
30g barna cukor
5g élesztő
300g kenyérliszt
300g sima búzaliszt
30g burgonyapehely
kb.10-15g só
60g olvasztott vaj

Tetejére:
ízlés szerint magok


Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített vízzel elkevert joghurtban.
Hozzákeverjük a cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, a sót  és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis vízzel korrigáljuk még.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben kb. félúton átmozgatjuk egyszer.
Majd tetszés szerint 10-12 részre osztjuk és megformázzuk.
Ha a letekerős verziót szeretnénk, akkor kenjük meg a kinyújtott tésztát vékonyan egy kis olvasztott vajjal.

Végül sütőpapíros tepsire fektetjük a megformázott kifliket.
Ismét hagyjuk letakarva kelni, amíg szemmel láthatóan szépen megdagadnak.
Majd vízzel alaposan lespricceljük és megszórhatjuk ízlés szerint magokkal(én most meghempergettem, így jobban fölveszi mindenhol -de ezt még a kelesztés előtt!!!-) vagy akár simán üresen is hagyhatjuk.

190 fokra előmelegített gőzös sütőben sütjük 10 percet, majd a gőzt kivéve további kb.10-15 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.


Megjegyzés: 
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése