2016. január 16.

Túrós kovászos cipó


Hozzávalók:
100g kovász
kb.1,5dl langyos víz
250g túró
400g kenyérliszt
kb.10g só
20g olvasztott vaj


Elkészítés:
A kimért öregtésztát és kovászt alaposan elkeverjük a langyos vízben. 
Hozzákeverjük a túrót is.

Aztán a lisztet és kb. 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót is, majd összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, hozzáadjuk a vajat és alaposan kidagasztjuk, amíg szép sima, rugalmas, kissé lágyabb, de nem ragacsos lesz a tészta.

Majd vékonyan kiolajozott tálba tesszük és letakarva pihenni hagyjuk, amíg kb. a duplájára kel.

Enyhén lisztezett felületen 3-szor meghajtogatjuk kb. 30 perces időközönként.

Majd megformázzuk,

és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni.
Majd bevágjuk a kenyér tetejét.

Ha sütőedényben sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230 fokon 20 perc, aztán 200 fokon kb.15-20 perc, végül kivesszük a vizet és további 5-10 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a forró kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.

Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése