2016. január 13.

Tejszínes szezámos -hibrid- kifli


Hozzávalók:
2,5dl langyos habtejszín
kb.1,2dl langyos víz
30g barna cukor
5g élesztő
400g kenyérliszt
100g tk. tönkölyliszt
30g szezámpehely
kb.10-15g só
kb.1-2 ek. fekete szezámmag 
(természetesen használhatunk simát is, ezzel csupán látványosabb lesz) 

Tetejére:
szezámmag
ill. ízlés szerint akár más magok


Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített folyadékban.
Hozzákeverjük a cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a liszteket, a szezámpelyhet, a sót és elkezdjük dagasztani. Lágyabb, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, kis vízzel korrigáljuk még. A dagasztás végén adjuk hozzá a szezámmagot és néhány mozdulattal gyúrjuk bele.

Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Akkor átmozgatjuk egyszer és újra hagyjuk a duplájára kelni.
Majd 8 részre osztjuk, megformázzuk. 
Én most felesben kiflit és fonottat készítettem. 

Végül sütőpapíros tepsire fektetjük.
Ismét hagyjuk letakarva kelni, amíg szemmel láthatóan szépen megdagadnak.

Majd vízzel alaposan lespricceljük és megszórjuk szezámmal (ill. ízlés szerint akár más magokkal).

180 fokra előmelegített gőzös sütőben sütjük 15 percet, majd a gőzt kivéve további kb.10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.


Megjegyzés: 
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése