2015. november 11.

Kovászos mákvirág


Hozzávalók:
1,5dl tej
2db tojás
1db tojássárga
100g cukor (2 cs. vaníliás cukorral együtt)
500g liszt
csipet só
50g olvasztott zsír

Töltelék:
kb. 200g mák
cukor ízlés szerint
kb. 1dl tej

Tetejére:
1db tojás


Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Majd hozzákeverjük a tojásokat, az olvasztott zsírt, cukrokat, sót, és a liszttel összedagasztjuk. Puha, rugalmas, de nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Majd meghajtogatjuk 2-szer, kb. 30 percenként.

A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és belekeverjük a mákot, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Téglalap formára kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel 
és feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd kör alakúra formázzuk a rudat.

 Kb. 3cm-enként bevágjuk, mintha szeletelnénk, de nem vágjuk át teljesen:


 Letakarva pihentetjük még kb. 1 órát, majd lekenjük egy kissé felvert tojással.

 190 fokra előmelegített gőzös sütőben 
(1 edénybe vizet teszünk a sütő aljába) sütjük kb.10 percet, majd a hőfokot 180-ra visszaállítva további kb.10 perc alatt készre sütjük.

Végül még forrón meghintjük porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése