2015. október 24.

Kakaós kovászos virágkalács


Hozzávalók:
1,5dl tej
2db tojás
1db tojássárga
100g cukor (2 cs. vaníliás cukorral együtt)
500g liszt
csipet só
50g olvasztott zsír

Töltelék:
kb. 20g olvasztott vaj
kb. 2-3 ek. kakaópor
cukor ízlés szerint
kevéske fahéj

Tetejére:
1db tojás


Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Majd hozzákeverjük a tojásokat, az olvasztott zsírt, cukrokat, sót, és a liszttel összedagasztjuk. Puha, rugalmas, de nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Majd meghajtogatjuk 2-szer, kb. 30 percenként.
 
Téglalap formára kinyújtjuk, lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a töltelékkel 

és feltekerjük, mint a piskótatekercset.
Kb. 1,5cm-enként bevágjuk, mintha szeletelnénk, de nem vágjuk át teljesen:

Majd kör formára igazítjuk, és a szeleteket kissé kifordítjuk, majdnem lefektetjük...
(figyeljünk, hogy mindegyiket egy irányba fordítsuk ki, különben nem lesz szimetrikus)

Letakarva pihentetjük még kb. 1 órát.
Majd lekenjük a tésztát egy kissé felvert tojással és 190 fokra előmelegített gőzös sütőben 
(1 edénybe vizet teszünk a sütő aljába) sütjük kb.10 percet, 

majd a hőfokot 180-ra visszaállítva további kb.10 perc alatt készre sütjük.
Végül még forrón meghintjük porcukorral.

2 megjegyzés: