2015. szeptember 27.

Sokmagvas kovászos tönkölykenyér


Hozzávalók:
200g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is)
3dl víz
100g teljes kiőrlésű tönköly
350g fehér tönkölyliszt
20g burgonyaliszt vagy burgonyapehely
kb.10-15g só
20g olvasztott vaj
kb.1-1 evőkanál: puffasztott amaránt, szezám-, len-, napraforgó- és tökmag
(ízlés szerint lehet köménymag is)


Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel.
Hozzáadjuk a 100g teljes kiőrlésű és 100g fehér tönkölyt, lazán összekeverjük és kb.30-60 percig állni hagyjuk.
Majd hozzáadjuk a többi lisztet, burgonyapelyhet, sót és elkezdjük dagasztani.
Ha már szépen összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát.
A végén adjuk hozzá a magokat, amit néhány mozdulattal belekeverünk.
Vékonyan belisztezve, letakarva hagyjuk pihenni a tésztát, amíg kb. a duplájára kel.
Majd 3-szor meghajtogatjuk kb. 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk még pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük a végső kelesztésre.
A sütőt 250 fokra bemelegítjük. 
Ha már forró a sütő: 
Jénaiban: a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, és ízlés szerint megszórhatjuk még magvakkal a tetejét is, a jénai tetejét szintén lespricceljük és ismét rárakva 20 percet sütjük, majd további 220 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Sütőkövön:  ráborítjuk a tésztát a forró kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 210 fokra visszakapcsolva további kb. 25 perc alatt megsütjük a kenyeret. 
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése