2015. szeptember 30.

Írós kovászos kenyér alakor(ősbúza) liszttel


Hozzávalók:
200g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is)
2dl író
1dl víz
100g alakor (ősbúza) liszt
350g kenyérliszt
20g burgonyaliszt vagy burgonyapehely
kb.10-15g só
20g olvasztott vaj


Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan kikeverjük a meglangyosított vízzel elkevert íróval.
Hozzáadjuk a 100g alakort és 100g kenyérlisztet, lazán összekeverjük és kb.30-60 percig állni hagyjuk.
Majd hozzáadjuk a többi lisztet, burgonyapelyhet, sót és elkezdjük dagasztani.
Ha már szépen összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát.
Vékonyan belisztezve, letakarva hagyjuk pihenni a tésztát, amíg kb. a duplájára kel.
Majd 3-szor meghajtogatjuk kb. 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk még pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk és lisztezett kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük a végső kelesztésre.


A sütőt 250 fokra bemelegítjük. 
Ha már forró a sütő: 
Jénaiban: a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljüka jénai tetejét szintén és ismét rárakva 20 percet sütjük így, majd további 220 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Sütőkövön:  ráborítjuk a tésztát a forró kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 210 fokra visszakapcsolva további kb. 25 perc alatt megsütjük a kenyeret. 
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése