2015. május 5.

Kovászos tökmagos kenyér


Hozzávalók:
1dl író
kb. 2,2dl víz
400g kenyérliszt
50g tökmagliszt
20g burgonyapehely
kb. 15g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
20g olvasztott vaj
50g tökmag


Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan elkeverjük a meglangyosított íróval elkevert vízben.
Majd hozzáadjuk a liszteket és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, lágyabb, rugalmas, de nem ragacsos tészta lesz (ha szükséges, még egy kis liszttel korrigáljuk).
Legvégén keverjük csak bele néhány mozdulattal a durvára vágott (vagy akár egészben hagyott -én most így hagytam-) tökmagot.
Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a dupajára kel.

Majd 3-szor meghajtogatjuk 30 perces időközönként.

Az utolsó hajtás után is hagyjuk még 30 percig pihenni.
Akkor megformázzuk, és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt tálba tesszük, és ismét hagyjuk még kelni.

Majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel és ízlés szerint szórhatunk még a tetejére is tökmagot.

Ha sütőedényben sütjük annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 200 fokra és további kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér. Ugyanúgy 230 fokon 20 perc, aztán 200 fokon 20 perc, végül kivesszük a vizet és további 5-10 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.

2 megjegyzés: