2015. május 7.

Kovászos hajtovány

Ennek a finomságnak a kovászos változata ez.



Hozzávalók:
2,5dl langyos tej
400g finomliszt
kb.10g só
50g olvasztott vaj

Töltelék:
ízlés szerint lehet:
sajt-vaj keverék, 
akár medvehagymával is ízesíthetjük,
vagy szalonnakockákkal,
tepertőkrémmel... stb.

Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt és/vagy magok


Elkészítés:
A kovászt és az öregtésztát alaposan kikeverjük a langyos tejjel.
Hozzákeverjük a lisztet és a sót. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már szépen összeállt lassanként hozzáöntjük az olvasztott, de nem forró vajat. Jól kidagasztjuk a tésztát. Lágyabb, puha, rugalmas, de nem ragacsos kell, hogy legyen.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.

Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Majd 3-szor meghajtogatjuk 30 perces időközönként.

Kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, megkenjük/megszórjuk a töltelékkel,

majd feltekerjük a szélesebb oldalánál és trapézokat vágva feldaraboljuk.

Mindjárt sütőpapíros tepsibe fektetjük őket, és letakarva kb. 1 órát pihentetjük még, ill. amíg szemmel láthatóan növekedni kezdenek.

Majd lekenjük 1 felvert tojással, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal a tetejüket.

180 fokra előmelegített gőzös sütőben (egy edényben vizet teszünk a sütő aljába) 30 percig sütjük, majd a vizes edényt kivesszük és további kb. 5-10 perc alatt készre sütjük.
Ha vajas a töltelék, egy papírtörlőre rakjuk őket, mert egy kevés vaj kifolyhat belőle, ami megáll a sütőpapíron.

Különben rácson hagyjuk kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése