2015. április 23.

Kovászos stíriai metélt

Ez ennek a finomságnak a kovászos változata.
Tulajdonképpen minden ugyanaz, mindössze a túrómetéltbe került egy kis kovász, amitől sokkal könnyebb, lazább lett a tészta, és így az egész is.


Hozzávalók:
Túrómetélthez:
100g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is)
500g túró
kb. 300g liszt
2db tojás
1/2 kiskanál só

Többi anyag:
3db tojás
150g cukor
1 csomag vaníliás cukor
50g puha vaj
2,5dl tejföl
ízlés szerint mazsolát is keverhetünk bele

Elkészítés:
Túrómetéltet készítünk: A kovászból, túróból, lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, kis sóval ízesítjük. Addig gyúrjuk, amíg teljesen összeáll, és egy nem ragacsos gyúrt tésztát kapunk, majd néhány órát hagyjuk pihenni.
Kinyújtjuk kb. 0,5cm vastagra. Majd 3-4cm hosszúságú metéltekre vágjuk.
Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.


A tojásfehérjéket a cukor felével habosra verjük.
A tojássárgákat a cukor másik felével, a van.cukorral és a vajjal habosra keverjük, hozzákeverjük a tejfölt, majd a túrómetéltet. Utolsóként forgatjuk bele óvatosan a felvert fehérjét.
A masszát egy vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk.
190 fokosra előmelegített sütőben nekem 30 perc alatt sült meg.
Ha elkészült, hagyjuk egy jó fél órát pihenni, majd kockára vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése