2015. április 22.

Kovászos kenyér ősbúzával(alakor) és íróval



Hozzávalók:
1dl író
3dl víz
400g félfogós búzaliszt vagy kenyérliszt
100g alakor (ősbúza) liszt
20g sikér (ha kenyérlisztet használunk, ez nem kell)
20g burgonyapehely
kb. 15g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
20g olvasztott vaj


Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan elkeverjük a meglangyosított íróval elkevert vízben.
Majd hozzáadjuk a liszteket és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, lágyabb, rugalmas, de nem ragacsos tészta lesz.

Belisztezve, letakarva pihentetjük 1 órát.
Majd 4-szer meghajtogatjuk 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtás után is hagyjuk még 30 percig pihenni.
Majd megformázzuk, és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba rakjuk. 1,5-2 órát hagyjuk kelni.

Majd a sütődényt a sütővel együtt 230 fokosra felforrósítjuk.
Óvatosan belefordítjuk a tésztát, vagy előbb egy sütőpapírra, és úgy a papírt megfogva emeljük a forró edénybe. Az edény aljába a papír alá és az edény tetejét alaposan bespricceljük vízzel.
Tetszés szerint bevágjuk,

és betoljuk a forró sütőbe. 20 perc után visszavesszük 200 fokra és további kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése