2015. március 21.

Kovászos nutellás kalács


Hozzávalók:
2dl langyos tej
100g cukor
1db tojás
500g finomliszt
csipet só

80g olvasztott vaj

Töltelék:
nutella

Tetejére:
porcukor


Elkészítés:
A kovászt és az öregtésztát alaposan kikeverjük a langyos tejjel.
Hozzákeverjük a cukrot, majd a tojást, aztán a lisztet és a sót. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már szépen összeállt lassanként hozzáöntjük az olvasztott, de nem forró vajat. Jól kidagasztjuk a tésztát, hogy lágy, puha, rugalmas, de nem ragacsos kell, hogy legyen.

Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel, majd ugyanezt megismételjük még 1-szer. 
Akkor még hagyjunk annyit pihenni, amíg szemmel láthatóan elkezdett ismét növekedni.
Majd lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük nutellával, és feltekerjük, mint a piskótatekercset.

Kivajazott formába tesszük, és letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.

180 fokra előmelegített gőzös sütőben(egy edényben vizet teszünk a sütőbe) kb.40-45 perc alatt megsütjük.

Ha megbarnult a teteje, takarjuk le alufóliával  és úgy süssük készre, hogy ne égjen meg a teteje.
A formából kifordítjuk és meghintjük porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése