2015. február 7.

Rozspelyhes kovászos kenyér


Hozzávalók (kb. 1,1kg kenyérhez): 

Előtészta:
100g kovász
100g tk. rozsliszt
100g kenyérliszt
2dl víz

Kenyértészta:
egész előtészta
2dl víz
400g kenyérliszt
20g burgonyapehely

kb. 15g só
kb. 2 ek. olaj
50g rozspehely

Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.

Hozzákeverjük a vizet, lisztet, és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót is, majd alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Utoljára adjuk hozzá a rozspelyhet és néhány mozdulattal beledolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk. 
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.

Azután meghajtogatjuk, és ismét vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.

Akkor újra hajtogatjuk és megint hagyjuk letakarva pihenni amíg szemmel láthatóan ismét növekedni kezd.
Majd megformázzuk(lehet ezt is egy kis pehelybe forgatva),  és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük.

Letakarva újra pihentetjük, majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel,  tetejét megszórhatjuk még egy kis rozspehellyel.

Ha sütőedényben sütjük annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 200 fokra és további kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér. Ugyanúgy 230 fokon 20 perc, aztán 200 fokon 20 perc, végül kivesszük a vizet és további 5-10 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig. 
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése