2015. február 13.

Kovászos sokmagvas fehér kenyér


Hozzávalók:
3dl víz
500g kenyérliszt vagy félfogós búzaliszt
20g burgonyapehely
20g zabkorpa

kb.15-20g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
20g olvasztott vaj

1-1 evőkanál: zabpehely, puffasztott amaránt, szezám-, len-, napraforgó- és tökmag


Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a lisztet, a burgonyapelyhet és a zabkorpát. Lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima és rugalmas lesz.
Végül hozzáadjuk a magokat is és néhány mozdulattal bedolgozzuk a tésztába.
Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.

Majd 3-szor meghajtogatjuk 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtás után már valószínű nem kell annyit várni, mert szemmel láthatóan is hamarabb megmozdul/növekedésnek indul a tészta.
Majd megformázzuk, és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni.

Majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel és ízlés szerint szórhatunk még a tetejére is magokat.

Ha sütőedényben sütjük annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 200 fokra és további kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér. Ugyanúgy 230 fokon 20 perc, aztán 200 fokon 20 perc, végül kivesszük a vizet és további 5-10 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése