2015. február 12.

Kovászos kefíres fehér kenyér


Hozzávalók (kb.1,1kg-os kenyérhez):
2dl víz
150g kefír
500g félfogós búzaliszt
20g burgonyapehely

kb. 15-20g só(ízlés szerint lehet több-kevesebb)
20g olvasztott vaj


Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos vízben, majd belekeverjük a meglangyosított kefírt is.
Hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet, lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Lágyabb tésztát kell hogy kapjunk. Lisztt
ől függően szükség szerint korrigáljuk egy kis liszttel, ha túl lágy lenne, hogy rugalmas, de ne ragacsos legyen a tészta. 
Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.

Majd 3-szor meghajtogatjuk 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtás után már valószínű nem kell annyit várni, mert szemmel láthatóan is hamarabb megmozdul/növekedésnek indul a tészta.
Majd megformázzuk, és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni.

Majd tetszés szerint bevágjuk,

alaposan lespricceljük hideg vízzel.
Ha sütőedényben sütjük annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 200 fokra és további kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér. Ugyanúgy 230 fokon 20 perc, aztán 200 fokon 20 perc, végül kivesszük a vizet és további 5-10 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése