2015. február 2.

Kovászos hagymás tönkölycipó


Hozzávalók: 

Előtészta:
100g kovász
100g tk. tönkölyliszt
100g fehér tönkölyliszt
2dl víz

Kenyértészta:
egész előtészta
2dl víz
400g fehér tönkölyliszt
20g burgonyapehely

kb. 15g só
kb. 2 ek. olaj
50g pirított hagyma


Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Hozzákeverjük a vízet, lisztet, és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük (pl. fakanállal), és 30 percet állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót is, majd alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Utoljára adjuk hozzá a pirított hagymát és néhány mozdulattal beledolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.

Akkor meghajtogatjuk: óvatosan kilapítgatjuk a tésztát, gondolatban 3 részre osztjuk, egyik oldalt a gondolatbeli jelölésig hajtjuk, aztán a másik oldalát arra rá. Így egy keskenyebb téglalapot kapunk, azt ugyanúgy 3 felé képzeljük, a felső részt lehajtjuk a gondolatbeli jelölésig, az alsót pedig arra rá vagy akár alá is lehet... (Nehezebb leírni, mint megcsinálni...)
Ismét vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.

Akkor újra hajtogatjuk és megint hagyjuk letakarva pihenni amíg szemmel láthatóan ismét növekedni kezd.
Majd megformázzuk és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba

 vagy simán a sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük.
Letakarva újra pihentetjük, majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórhatjuk ízlés szerint magokkal.

sütőedény tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 210-re és további kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése