2015. február 11.

Kovászos céklás cipó


Hozzávalók (kb.700g-os kenyérhez):
1 evőkanál kovász
2dl víz
300g liszt
10g burgonyapehely

kb. 10g só(ízlés szerint lehet több-kevesebb)
1-2 evőkanál olaj
1 kisebb fej, kb. 120g hámozott reszelt nyers cékla


Elkészítés:
A kimért öregtésztát és a kovászt alaposan elkeverjük a langyos vízben.
Hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet, lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk.
Akkor adjuk csak hozzá a hámozott, durvára lereszelt céklát, és beledolgozzuk a tésztába. 
Ha a céklától lágyabb lesz, szükség szerint korrigáljuk egy kis liszttel, hogy rugalmas, de ne ragacsos legyen a tészta. 
Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.

Majd 3-szor hajtogatjuk 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtás után már valószínű nem kell annyit várni, mert szemmel láthatóan is hamarabb megmozdul/ növekedésnek indul a tészta.
TIPP: A cékla enged egy kis levet kelés közben a tésztában, lágyabb lesz, ezért célszerű valamilyen formában/kelesztökosárban keleszteni, hogy tartsa a formáját, különben elterül....

Lisztezett konyharuhába vagy simán a lisztezett kelesztőtálba tesszük fejjel lefelé a tésztát, betakarjuk és ismét hagyjuk kelni, amíg szakadozni kezd az illesztéseknél.

A sütőt beizzítjuk a sütőedénnyel együtt 230 fokra.
Ha forró, óvatosan kivesszük az edényt, sütőpapírt rakunk bele és egy gyors határozott mozdulattal belefordítjuk a kenyeret és tetszés szerint megvágjuk,

 lespricceljük az edény tetejét és a kenyeret vízzel, majd betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, majd a hőfokot 200-ra visszakapcsolva további 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ha megsült, rögtön lespricceljük egy kis hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.


Receptötlet: Vali

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése