2015. január 26.

Kovászos sós rudacskák


Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
2dl tej
200g rétesliszt

Tésztához:
egész előtészta
2db tojás
100g puha vaj
400g finomliszt
kb. 15g só

Megkenéshez:
150g zsír
100g finomliszt

Tetejére:
1db tojás
reszelt sajt
ízlés szerint magok


Elkészítés:
A kimért kovászt kikeverjük a langyos tejjel és a liszttel, és folpackkal letakarva 10-12 órát pihenni hagyjuk.

Majd belekeverjük a tojást, a vajat, a lisztet és végül a sót. Jól kidagasztjuk a tésztát, 

és vékonyan belisztezve pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Közben kikeverjük a zsírt a liszttel.

Enyhén lisztezett felületen kb. ujjnyi vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a zsír felével,

majd feltekerjük, mint a piskótatekercset, és folpackba csomagolva hütőbe tesszük 1 órára.

Akkor újra kinyújtjuk és megkenjük a maradék zsíros liszttel, feltekerjük és 30 percre ismét hütőbe rakjuk.
Megint kinyújtjuk és tetszés szerinti nagyságú/formájú darabokra felvágjuk, sütőpapíros tepsibe pakoljuk, 

és a tetejüket megkenjük egy kissé felvert tojással és ízlés szerint szórhatunk rá magokat és /vagy reszelt sajtot. 
Majd lekenjük a tetejüket egy kissé felvert tojással és 200 fokra előmelegített gőzös sütőben (1 edénybe vizet teszünk a sütő aljába) sütjük kb.20 percet, majd a vízet kivéve, a hőfokot 180-ra visszaállítva további 5-10 perc alatt készre sütjük.

Receptötlet: Gyula bácsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése