2015. január 10.

Kovászos öregtésztás tepertős pogácsa


Hozzávalók:
100g kovász
200g tejföl
1dl tej
1db tojás
600g liszt
10-20g só (ízlés szerint)
100g zsír

500g tepertő
bors

Tetejére:
1db tojás


Elkészítés:
Az öregtésztát és a kovászt elkeverjük a meglangyosított tejjel elkevert tejföllel.
Hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és a puha zsírt.
Összedagasztjuk a tésztát. Közepesen kemény állagot kell, hogy kapjunk.

Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Amíg kel, a tepertőt ledaráljuk vagy akár a késes aprítóval lekicsinyítjük és 3 egyforma részre osztjuk.

Majd a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Megkenjük a tepertő 1/3 részével, meghintjük őrölt borssal és hajtogatjuk:
Gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát. Egyik oldalát behajtjuk a gondolatbeli jelölésig, rá a másikat, így egy vékonyabb csíkot kapunk, ezt is megkenjük egy kis tepertővel, majd a felső részt középig lehajtjuk, aztán az alsót középig föl és összehajtjuk.
Letakarva 30 percet pihentetjük. 
Ezt megismételjük még 2-szer 30 percenként.

Az utolsó hajtogatás után szintén kb. 30 percet pihentetjük még a tésztát, aztán jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 

tetejét bekockázzuk és tetszés szerint kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy egyszerűen kockákra is felvághatjuk.

Lazán letakarva pihentetjük még kb. 1 órát.
Közben a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. Egy edényben vizet teszünk az aljába, hogy gőzös térben tudjon majd sülni a pogácsánk.
20 percig így sütjük, aztán kivesszük a vizes edényt és további kb. 5-10 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése