2015. január 17.

Kovászos nutellás hópehely


Hozzávalók:
1,5dl tej
2db tojás
1db tojássárga
100g cukor (2 cs. vaníliás cukorral együtt)
500g liszt
csipet só
50g olvasztott vaj

Töltelék:
kb. 200g nutella

Megkenéshez:
kevés tej


Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Majd hozzákeverjük a tojásokat, cukrokat, sót, és a liszttel összedagasztjuk. Amikor szépen összeállt a tészta, lassanként adagolva öntjük hozzá az olvasztott (de már nem forró!) vajat. Puha, rugalmas, de nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Majd enyhén lisztezett felületen 4 egyforma részre vágjuk, és mindegyiket kis cipóra formázzuk, letakarva pihentetjük kb. 30 percet.

Az első cipót kinyújtjuk kb. 28-30cm átmérőjü kör alakúra,

majd áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A nutella 1/3 részével bekenjük.

Kinyújtjuk a következő cipót ugyanekkorára és ráillesztjük a már megkent lapra. Ezt is megkenjük, és nyújtjuk a következőt, ráillesztjük, azt is kenjük és igy tovább, amíg elfogynak az anyagok.
A tészta közepére helyezünk egy poharat és körben 16 cikkre bevágjuk, de csak ameddig a pohár van.

Akkor megfogunk 2 "szeletet" és a jobb kézben lévöt jobbra, a bal kézben lévöt pedig balra megtekerjük 2-szer és a végeit újra a papírra fektetjük. Így kettesével kiforgatjuk az összes cikket.

Levesszük a poharat és így néz ki a kalácsunk:

Letakarva pihentetjük még kb. 1 órát.

Majd lekenjük a tésztát egy kis tejjel és 200 fokra előmelegített gőzös sütőben (1 edénybe vizet teszünk a sütő aljába) sütjük kb.15-18 percet, majd a hőfokot 180-ra visszaállítva további 5-10 perc alatt készre sütjük.

Végül még forrón meghintjük porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése