2015. január 28.

Kovászos joghurtos tönkölykenyér


Hozzávalók:
200g görög joghurt
2dl langyos víz
100g tk. tönkölyliszt
400g fehér tönkölyliszt
20g burgonyapehely
kb.15g só
kb. 2 ek. olaj


Elkészítés:
A kovászt simára elkeverjük a langyos vízzel és a joghurttal, majd hozzákeverjük a kovászos öregtésztát, a tönkölyliszteket és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverve 30 percig állni hagyjuk.
Aztán hozzáadjuk a sót és jól kidagasztjuk. Majd amikor már szépen összeállt, hozzáöntjük az olajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Vékonyan belisztezve letakarva duplájára kelesztjük.
 Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe, vagy lentről felfelé.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Akkor meghajtogatjuk és újabb kb. 30 percet állni hagyjuk ill. amíg szemmel láthatóan megmozdul, azaz növekedni kezd.
Majd megformázzuk, és lisztezett kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük és ismét hagyjuk kelni.
Majd bevágjuk a kenyér tetejét.
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is, és a kenyeret is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edényben vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
220fokra előmelegített sütőben kb. 50-55perc alatt süssük készre.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Jénaiban megsütve:

Ugyanez csak fehér tönkölyből és simán sütőlapon gőzös sütőben megsütve:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése