2015. január 29.

Kovászos dagasztás nélküli zabpelyhes zsemle


Hozzávalók:
100g kovász
3,5dl langyos víz
100g zabpehely
350g liszt
20g burgonyapehely
kb.10-15g só (ízlés szerint)
1 evőkanál olaj


Elkészítés:
A hűtőben pihenő kovászból kimérünk 100g-ot és hozzáöntjük a langyos vízet:

Alaposan elkeverjük, úgy hogy a kovász feloldódjon benne:

Hozzáadjuk a zabpelyhet,

majd a lisztet,

és a burgonyapelyhet:

végül a sót és az olajat is, és egy kanállal vagy fakanállal összekeverjük, NEM dagasztjuk!

Folpackkal letakarva pihentetjük 12-14 órát.

Majd vízbe mártott kézzel (vagy akár 2 kanál segítségével) tetszés szerinti nagyságú gombócokat formázunk és sütőpapíros tepsibe ültetjük:

Lespricceljük vízzel és ízlés szerint szórhatunk rá magokat is:

220 fokra előmelegített gőzös sütőbe (sütő aljába 1 edénybe víz) toljuk:

Így sütjük 20 percet, majd a vizet kivéve, a hőfokot 200 fokra csökkentve tovább sütjük kb. 5-10 percig a kívánt szín eléréséig.

Végül lespricceljük egy kevés hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.


Receptötlet: Kocsis Hajnalka - www.mokuslekvar.hu élesztős receptje alapul véve 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszták! :) Mennyire kavargatjuk össze? Azért összeálljon, ugye? Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kati!
      Köszi! :) Igen, azért álljon össze, ahogy a képen is látszik. A lényeg, hogy nem dagasztjuk össze!
      Üdv. Betty

      Törlés