2014. december 2.

Kovászos kürtös kalács


Ennek a finom kalácsnak a kovászos verziója ez.

Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
2dl langyos tej
200g liszt

Kalácstészta:
egész előtészta
2dl langyos tej
1db tojássárga
kb. 120g cukor (ízlés szerint lehet több is, kevesebb is)
kb.420-450g liszt

80g olvasztott vaj

Tetejére:
olvasztott vaj
cukor


Elkészítés:
A hűtőben pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl langyos tejjel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.

Majd hozzáadjuk az öregtésztát és a langyos tejjel kikeverjük az egészet. Aztán a vaj kivételével összeállítjuk a tésztát. A vajat csak a legvégén fokozatosan adagolva csurgatjuk hozzá. Sima, rugalmas, lágyabb, de még éppen nem ragacsos tészta lesz belőle.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. 

Enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát.

Majd kb. 2cm széles csíkokra felvágjuk.

Formának használhatunk különböző megoldásokat, ha nincs speciális kürtös kalács formánk, pl. papírtörlö gurigát, wc papír gurigát, sörös dobozt is.... stb. Én most alufólia-gurigákat használtam.
A lényeg, hogy ezeket mindenképpen be kell tekerni/csomagolni alufóliába!!!
Majd vékonyan bekenjük egy kis olvasztott vajjal, így majd könnyebben lecsúszik a tészta róla.

A tésztacsíkokat rátekerjük a fóliába csomagolt eszközre úgy, hogy a csíkok mindig egy részt fedjék egymást, semmiképp ne maradjon üres hely közöttük, a végeit pedig kicsit benyomjuk a tészta alá. 
A munkalapon kicsit gurítjuk ide-oda, így még jobban összetapad a tészta.
Letakarva ismét hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan nőnek valamennyit.

Majd lekenjük olvasztott vajjal és meghempergetjük a cukorban.

200 fokra előmelegített gőzös sütőben(sütő aljában egy edényben víz) 20 percig sütjük, majd az edény vízet kivesszük, és 180 fokra visszakapcsolva további 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje takarjuk le alufóliával. 

A megsült kalácsot rögtön még forrón ízlés szerinti cukorkeverékekbe forgatjuk mint pl. fahéjas-, kakaós-, kókuszos-, vaníliás cukor...stb. 
Kb. fél órát pihentetjük/hűlni hagyjuk, majd még langyosan kihúzzuk a hengereket a közepéből.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése