2014. november 7.

Kovászos hamburgerzsemle


Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
1dl tej
100g kenyérliszt

Zsemle:
egész előtészta
1dl aludttej
1db tojás
30g cukor
400g liszt
kb.10-15g só
50g olvasztott vaj

Tetejére:
1db tojás


Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 1dl tejjel és belekeverjük a lisztet. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Majd hozzákeverjük az aludttejet, az öregtésztát és a lisztet. Lazán összeforgatva 30 percig állni hagyjuk.

Aztán hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és alaposan összedagasztjuk, úgy hogy egy teljesen sima, rugalmas, lágyabb tésztát kapjunk.
Liszttől függően hozzáadhatunk egy kicsi vizet, ha még szükséges...
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.

Akkor meghajtogatjuk, és 30 percet állni hagyjuk. Majd megismételjük a hajtogatást és újabb 30 percig pihentetjük.

Azután 8 egyforma részre vágjuk a tésztát.

Mindegyikből gombócot formázunk és sütőpapírra fektetjük.

Letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
A sütőt bekapcsoljuk 230 fokra, az aljába pedig egy edénybe vizet teszünk, hogy gőzös sütőben tudjon sülni majd a zsemle és berakjuk a tepsit is melegedni, amin sütni fogunk.
Majd a zsemléket lekenjük egy kissé felvert tojással, ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is. 
A forró sütőlapot óvatosan kivesszük a sütőből, rácsúsztatjuk a zsemléket a sütőpapírral együtt és betoljuk a forró sütőbe. 
20 percig sütjük 230 fokon, majd 200 fokra visszakapcsolva további 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése