2014. november 5.

Kovászos aludttejes fehér tönkölykenyér


Hozzávalók:
1dl víz
2dl aludttej
450g fehér tönkölyliszt
30g burgonyaliszt (vagy burgonyapehely)
kb. 10g só
kb. 2 evőkanál olaj


Elkészítés:
A kimért kovászt a langyos vízzel és az aludttejjel jól kikeverjük, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a liszteket és lazán összekeverjük, kb. 30 percet állni hagyjuk. 
Majd hozzáadjuk a sót és összedolgozzuk a tésztát. Aztán hozzáöntjük az olajat és simára dagasztjuk a tésztát.
 Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Meghajtogatjuk a tésztát és letakarva pihentetjük 1 órát, majd újból hajtogatjuk és ismét hagyjuk kb. 1 órát.
Azután a jöhet a formázás tetszés szerint cipóra vagy veknire. 
Majd kelesztőtálban (fejjel lefelé) megint pihentetjük, amíg szakadozni kezd az illesztéseknél.

Sütőpapírra borítjuk és tetszés szerint bevágjuk.

Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak (a sütővel együtt felforrósított) sütőlapon is.
Ha sütőedényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is vízzel.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
220 fokra előmelegített sütőben nálam kb. 45perc alatt sült készre.

Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése