2014. november 7.

Kovászos csavart sós rudak


Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
1dl tej
100g kenyérliszt

Tészta
egész előtészta
1dl aludttej
1dl víz
400g liszt
10só
50g olvasztott vaj

Tetejére:
1db tojás
bacon szalonna
reszelt sajt

Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 1dl tejjel és belekeverjük a lisztet. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Majd hozzákeverjük a langyos aludttejjel elkevert vizet, az öregtésztát és a lisztet. Lazán összeforgatva 30 percig állni hagyjuk.
Aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összedagasztjuk, úgy hogy egy teljesen sima, rugalmas, kissé lágyabb tésztát kapjunk. Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.

Akkor meghajtogatjuk, és 30 percet állni hagyjuk.
Majd enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk.

Középen félbevágjuk, majd hosszában kb.1,5cm vékony csíkokra vágjuk.
Megkenjük egy kissé felvert tojással és minden csíkra rárakjuk a vékonyra szeletelt bacon szalonnát.

Néhányszor megcsavarva mindjárt sütőpapíros tepsibe fektetjük őket.

Újból lekenjük a tojással és megszórjuk reszelt sajttal.

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, az aljába pedig egy edénybe vizet teszünk, hogy gőzös sütőben tudjon majd sülni.
Betoljuk a forró, gőzös sütőbe és kb.25-30 perc alatt megsütjük.

Ugyanebből lehet simán csak sajtos rudakat is készíteni: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése