2014. november 13.

Kovászos aludttejes lenmagpelyhes fehér tönkölykenyér




Hozzávalók:
1dl víz
2dl aludttej
450g fehér tönkölyliszt
20g burgonyaliszt (vagy burgonyapehely)
kb. 10g só (ízlés szerint lehet több is kevesebb is)
50g lenmagpehely
kb. 2 evőkanál olaj


A kimért kovászt a langyos vízzel és az aludttejjel jól kikeverjük, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, 


aztán adjuk hozzá a liszteket, lazán összekeverjük, és kb. 30 percet állni hagyjuk.
Majd hozzáadjuk a sót és összedolgozzuk a tésztát. Aztán hozzáöntjük az olajat és simára dagasztjuk a tésztát. Végül néhány mozdulattal belekeverjük a lenmagpelyhet is.

Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Majd hajtogatjuk és letakarva 1 órát pihenni hagyjuk. 

Aztán újból áthajtogatjuk és ismét 1 órát pihentetjük.

Majd tetszés szerint megformázzuk cipóra vagy veknire.
Kelesztőtálban vagy sütőpapírral bélelt sütőedényben letakarva újból kelesztjük.

Tetszés szerint bevágjuk a kenyér tetejét. Lespricceljük vízzel és megszórjuk a tetejét még egy kis lenmaggal.

Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak (a sütővel együtt felforrósított) sütőlapon is.
Ha sütőedényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is vízzel.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
220 fokra előmelegített sütőben nálam kb. 50perc alatt sült készre.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése