2014. október 13.

Rozskovászos köményes félbarna kenyér


Köménykedvelők figyelmébe ajánlom! Aki kedveli a kömény ízét, annak ezt feltétlenül ki kell próbálnia :)

Hozzávalók:
Előtészta:
3 evőkanál rozskovász
5 púpos evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
víz

Kenyértészta:
egész előtészta
1 evőkanál só
1 evőkanál köménymag
500g kenyérliszt
kb. 2dl víz
2 ek. olaj


Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő rozskovászból kiveszünk 3 evőkanállal, hozzáadunk 5 púpos evőkanál tk. rozslisztet és kikeverjük annyi vízzel, hogy sűrű palacsintatészta sűrűségű legyen. Állni hagyjuk, majd 1 óra után átkeverjük egyszer. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.

Majd hozzákeverjük a sót, köménymagot, lisztet és kb. 2dl vízet. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, Amikor már szép sima, hozzáöntjük az olajat és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta.
Lisztezett munkalapon átgyúrjuk még 1-szer, megformázzuk és lisztezett kelesztőtálban (aljával felfelé) hagyjuk kelni 3-6 órát. (Azért ez a nagy intervallum, mert mindenkinél változó lehet. Amikor már szakadozik, akkor készen áll a sütésre)

Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
230fokra előmelegített sütőben kezdjük 15 percig, aztán 200fokra visszakapcsolva további kb. 35-40perc alatt süssük készre.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése