2014. október 23.

Kovászos sokmagvas 100 % fehér tönkölykenyér


Hozzávalók:
200g kovászolt kovász (nálam ezúttal ez is fehér tönkölyből)
1dl víz
2dl író vagy aludttej
450g fehér tönkölyliszt
20g burgonyapehely
10g só
20g olvasztott vaj
1-1 evőkanál: puffasztott amaránt, szezám-, len-, napraforgó- és tökmag


Elkészítés:
A kimért kovászt a langyos vízzel és az íróval jól kikeverjük, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a lisztet, burgonyapelyhet, és a sót, majd jól összegyúrjuk, aztán hozzáöntjük az olvasztott vajat és simára dagasztjuk a tésztát. 
Végül hozzáadjuk a magokat is és néhány mozdulattal bedolgozzuk a tésztába.

Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Egyszer áthajtogatjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg kb. a másfélszeresére nő.

Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.

Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése