2014. október 21.

Kovászos sajtos zsemle

Ennek a finomságnak ez a zsemle az alapja, a tésztája tulajdonképpen teljesen ugyanaz. Itt csak egy kis sajttal van megbolondítva.


Hozzávalók (8db-hoz):
1,5dl víz
1dl aludt tej v. író
400g liszt
20g burgonyapehely
10g só
20g olvasztott vaj
kb. 100g füstölt sajt

Tetejére:
reszelt sajt


Elkészítés:
A kovászt kikeverjük a langyos vízzel, langyos aludttejjel, majd hozzákeverjük az öregtésztát, aztán hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Azután hozzáadjuk a sót, és alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Végül hozzáöntjük az olvasztott vajat és addig dagasztjuk tovább, amíg felveszi a tészta azt is.
Utána belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Majd óvatosan kilapítgatjuk és meghajtogatjuk. Ezt összesen 3-szor 30 percenként.
Azután 8 egyforma részre vágjuk a tésztát, mindegyiket gombóccá formázzuk.
A sajtot 8 kis kockára vágjuk.
Majd tenyérrel kissé kilapítjuk és a közepébe teszünk egy kocka sajtot és körben a széléről behajtogatva gombócot formázunk és sütőpapírra rakjuk őket.

Letakarjuk és ismét pihentetjük amíg kb. másfélszeresére nőnek.
Majd bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra, egy edénybe vizet teszünk a sütő aljába, és betoljuk a tepsit is melegedni, amin sütni fogunk. 
A zsemléket jól lespricceljük vízzel, és megszórjuk egy kis reszelt sajttal. 
A forró sütőlapot óvatosan kivesszük a sütőből, rácsúsztatjuk a zsemléket a sütőpapírral együtt és betoljuk a forró sütőbe. 
230 fokon 20 percig sütjük, aztán kivesszük a vizes edényt és további 10 perc alatt készre sütjük.
Majd a sütőből kivéve, lespricceljük egy kis hideg vízzel.
Rácson hagyjuk kihűlni.


Receptötlet: Torma sajtbarlangos buci-ja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése