2014. október 17.

Kovászos sajtos pogácsa


Hozzávalók:
250g tejföl
1db tojás
1 evőkanál só
200g reszelt sajt (fele füstölt, fele normál)
500g liszt
szükség esetén pici tej

150g vaj

Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt



Elkészítés:
A kimért kovászt elkeverjük a meglangyosított tejfölben, belekeverjük az öregtésztát, hozzáadjuk a tojást, a sajtot és elkeverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet, sót és összedolgozzuk. Közepesen keménynek, inkább picit lágyabb felé hajló kell, hogy legyen. Ha túl kemény lenne a tészta, kis tejjel korrigáljuk. Majd cipót formázva, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
A vajat kb. fél órára fagyasztóba rakjuk, így sokkal könnyebb lereszelni.
Enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát. 
Nagylukú reszelőn lereszeljük a vajat és 3 részre osztjuk.
Egy részt elosztunk a kinyújtott tésztán és meghajtogatjuk, majd letakarva hűtőbe tesszük 1 órára. Aztán újra kinyújtjuk, megszórjuk vajjal, hajtogatjuk és visszatesszük a hűtőbe fél órára.
Majd utoljára is nyújtjuk, vajazzuk, hajtogatjuk és fél órát hűtjük.
 Végül kinyújtjuk kb.1,5cm vastagra, késsel bekockázzuk a tetejét, kiszaggatjuk a pogácsákat, sütőpapíros tepsire pakoljuk és letakarva ismét pihentetjük kb. 1 órát.
Majd megkenjük tojással a tetejét és megszórjuk egy kis reszelt sajttal.
Végül 190 fokra előmelegített sütőben kb.25-30 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése