2014. október 8.

Kovászos rozsos tökmagos tönkölycipó


Hozzávalók: 

Előtészta:
100g kovász
100g kenyérliszt
100g világos rozsliszt
2dl víz

Kenyértészta:
egész előtészta
kb. 1,2dl víz
250g fehér tönkölyliszt
50g tökmag liszt
50g tökmag durvára vágva, megpirítva
20g burgonyapehely

10g só
kb. 2 ek. olaj


Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
A kenyértészta összeállításához a dagasztótálba öntjük az egész előtésztát.
Hozzákeverjük a vízet, liszteket, burgonyapelyhet és lazán összekeverjük, 30 percet állni hagyjuk.
Azután adjuk csak hozzá a sót, a pirított tökmagot és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen kemény lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.

Akkor meghajtogatjuk, állni hagyjuk és 30 perc múlva megismételjük a hajtogatást, 

majd újabb 30 után megformázzuk. Aztán lisztezett kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. 

Ismét hagyjuk kelni, majd tetszés szerint bevágjuk.

A sütőedény tetejét alaposan lespricceljük vízzel, majd rárakva betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe és 55-60 perc alatt megsütjük.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése