2014. október 29.

Kovászos napraforgómagos kenyér


Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
2dl víz
100g világos rozsliszt
100g kenyérliszt

Kenyértészta:
egész előtészta
1,5dl víz
300g kenyérliszt
20g burgonyapehely
12g só
2 ek. olaj
100g napraforgómag



Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, hozzáadjuk a liszteket és belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Majd hozzákeverjük a vízet, a lisztet, és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Azután adjuk csak hozzá a sót, és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Akkor adjuk csak hozzá a napraforgómagot és néhány mozdulattal beledolgozzuk. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.

Utána meghajtogatjuk és állni hagyjuk amíg kb. a másfélszeresére nő.

Majd megformázzuk, és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Ismét hagyjuk kelni, majd tetszés szerint bevágjuk. 
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha sütőedényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is vízzel.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
A kenyeret is jól lespricceljük vízzel.
220fokra előmelegített sütőben kb. 50-55perc alatt készre sütjük.
Ha kész, lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése