2014. október 5.

Kovászos krumplis pogácsa


Hozzávalók:
1dl víz
1dl aludt tej
200g főtt, reszelt burgonya
2db tojás
600g liszt
150g zsír
15g só

Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint magok, reszelt sajt


Elkészítés:
A kovászt kikeverjük a langyos vízzel és aludttejjel. Hozzákeverjük az főtt, lereszelt krumplit, majd a 2 tojást, azután a liszttel lazán összekeverjük és 20 percig állni hagyjuk.
Majd hozzáadjuk a sót és a puha zsírt, és alaposan összedagasztjuk a tésztát, amíg szép sima lesz. Az állaga puha, de nem ragadós kell, hogy legyen.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Utána meghajtogatjuk és kb. 30 percet pihentetjük.

Majd még 3-szor hajtogatjuk 30 percenként, tehát összesen 4-szer.
Lisztezett munkalapon kb. 2-2,5cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetszés szerint becsíkozzuk a tetejét és kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket és letakarva ismét hagyjuk kb. 30-40 percet pihenni.

Majd egy kissé felvert tojással lekenjük a tetejüket és tetszés szerint megszórhatjuk magokkal és/vagy reszelt sajttal.

Végül 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése