2014. október 28.

Kovászos kakaós kalács


Hozzávalók:
Tésztához:
100g kovászolt kovász
100g kovászos öregtészta
2dl tej
2db tojássárga
100g cukor
500g liszt
csipet só
100g olvasztott vaj

Töltelék:
50g olvasztott vaj
60g kakaópor
120g cukor (ízlés szerint lehet több is, kevesebb is)

Tetejére:
1db tojássárga
1 ek. tej



Elkészítés:
A meglangyosított tejben simára elkeverjük a kovászt, hozzákeverjük az öregtésztát, majd a tojássárgát, és a cukrokat. Aztán hozzáadjuk a lisztet és a sót, és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor csurgatjuk csak hozzá lassanként az olvasztott vajat és szép sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. 

Letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Majd elfelezzük és mindkettőt kb. egyforma nagyságú téglalap formára kinyújtjuk.
Megkenjük az olvasztott vajjal és jó bőven megszórjuk a cukorral elkevert kakaóval, a szélein 1-1,5cm-t üresen hagyva.

Majd föltekerjük a szélesebb oldalánál, közben a 2 oldalt az üresen hagyott részen behajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és letakarva ismét pihentetjük, amíg kb. a másfélszeresére kel.

Akkor megkenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: Még melegen megvágva folyós a kakaótöltelék, és a kovásznak köszönhetően nem üli meg az ember hasát... (persze ha nem eszünk meg belőle egy egész rudat :)))

Ugyanez máskor:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése