2014. október 2.

Kovászos burgonyás fehér tönkölykenyér


Ennek a kenyérnek az elkészítési módja teljesen megegyezik ennek a fehér kenyérnek az elkészítésével. Egyszerűen azért, mert az annyira jól bevált és mindig sikerülnek aszerint a kenyereim, akármilyen liszttel is variálom.

Hozzávalók:

Előtészta:
150g kovász
2dl víz
100g főtt, áttört burgonya
200g fehér tönkölyliszt

Kenyértészta:
egész előtészta
1dl víz
400g fehér tönkölyliszt
10g só

kb. 2 ek. olaj


Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 150g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, hozzáadjuk a főtt, áttört, kihűlt burgonyát, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.

Majd hozzákeverjük a vízet és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Azután adjuk csak hozzá a sót, és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen lágy, inkább lágyabb felé hajló állagú lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Utána meghajtogatjuk és újabb 30 percet állni hagyjuk.
Majd megformázzuk, és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Ismét hagyjuk kelni, majd tetszés szerint bevágjuk. 
A sütőedény tetejét alaposan lespricceljük vízzel, majd rárakva betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe és 55-60 perc alatt megsütjük.
Ha kész, lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése