2014. október 29.

Kovászos burgonyás fehér kenyér II.


Hozzávalók (kb. 1 kg-os kenyérhez):
2,5dl víz
150g főtt, áttört lehűlt burgonya
500g kenyérliszt
12g só
20g olvasztott vaj



Elkészítés:
kimért kovászt kikeverjük a langyos vízzel és az öregtésztával, aztán hozzáadjuk a főtt, áttört lehűlt krumplit, és a lisztet. Lazán összeforgatjuk és fél órát állni hagyjuk.
Aztán mehet bele a só és elkezdjük a dagasztást. Amikor már szépen összeállt a tészta, öntjük csak bele az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen szép sima, puha, rugalmas, kissé lágyabb, de nem ragacsos tészta lesz.
Vékonyan belisztezve, letakarva kelesztjük, amíg duplájára nő.
Akkor meghajtogatjuk, és újra hagyjuk pihenni, amíg kb. a másfélszersére nő.
Azután a jöhet a formázás tetszés szerint cipóra vagy veknire. 
Majd kelesztőtálban (fejjel lefelé) megint pihentetjük, amíg szakadozni kezd az illesztéseknél.

Sütőpapírra borítjuk és tetszés szerint bevágjuk. 

Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha sütőedényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is vízzel.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
220fokra előmelegített sütőben kb. 50-55perc alatt süssük készre.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Ugyanez máskor:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése