2014. szeptember 9.

Kovászos sokmagvas félbarna kenyér


Hozzávalók:
kb.1,7dl víz
100g natúr joghurt
200g fehér tönkölyliszt
100g teljes kiőrlésű búzaliszt
100g teljes kiőrlésű rozsliszt
20g búzacsíra
20g burgonyapehely
1ek. sikér
10g só
30g olvasztott vaj

kb. 80g magkeverék ízlés szerint (szezám-, len-, napraforgó- tökmag...)


Elkészítés:
A kimért kovászt a langyos vízzel és a meglangyosított joghurttal jól kikeverjük, úgy hogy teljesen feloldódjon benne. 
Hozzáadjuk a többi hozzávalót a magvakon kívül, és összedolgozzuk a tésztát. Amikor már összeállt a tészta, néhány mozdulattal beleforgatunk a magokból 60g-ot. Egy-két gyúrással már többnyire be is ágyazódnak a tésztába. Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Akkor egyszer átgyúrjuk és újra hagyjuk a duplájára kelni.
Majd megformázzuk és sütőpapírral bélelt sütőedénybe vagy kelesztőtálba rakjuk, letakarva ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára nő.
Akkor bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra, a kenyeret tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórjuk a maradék magokkal, a sütöedény tetejét is alaposan bespricceljük a hideg vízzel, majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
A végén én még levettem a tetejét, és 4-5 percig sütöttem ropogósra a külsejét is.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése