2014. szeptember 1.

Kovászos joghurtos kenyér teljes kiőrlésű lisztekkel


Hozzávalók:
2dl víz
100g natúr joghurt
200g kenyérliszt
200g teljes kiőrlésű búzaliszt
50g teljes kiőrlésű rozsliszt
20g burgonyapehely
10g só
30g olvasztott vaj


Elkészítés:
A kovászt a langyos vízzel és a meglangyosított joghurttal jól kikeverjük, úgy hogy teljesen feloldódjon benne. 
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összedolgozzuk a tésztát. Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Akkor egyszer átgyúrjuk és újra hagyjuk a duplájára kelni.
Majd megformázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét rárakva ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára nő.
Akkor bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra, a kenyeret tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórhatjuk tetszés szerinti magokkal, a jénai tetejét is alaposan bespricceljük a hideg vízzel, ráillesztjük, majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
A végén én még levettem a tetejét, és 4-5 percig sütöttem ropogósra a külsejét is.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése