2014. szeptember 22.

Kovászos graham kenyér amaránttal


Ennek a finomságnak ez a kenyér az alapja.
Ott van képekkel illusztrált részletes leírás a munkafolyamatokról.
Ez is tulajdonképpen majdnem ugyanaz, csak egy kis liszt van lecserélve és puffasztott amaránttal van dúsítva.  

Hozzávalók: 

Előtészta:
100g kovász
200g kenyérliszt
2dl víz

Kenyértészta:
egész előtészta
2dl víz
200g kenyérliszt
100g graham liszt
50g amarántliszt
20g puffasztott amaránt
20g burgonyapehely
10g só

kb. 2 ek. olaj



Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
A kenyértészta összeállításához a dagasztótálba öntjük az egész előtésztát.
Hozzákeverjük a vízet, liszteket, burgonyapelyhet, amarántot, és a sót. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Majd alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen lágy, inkább lágyabb felé hajló állagú lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Azután hajtogatjuk: óvatosan kilapítgatjuk a tésztát, gondolatban 3 részre osztjuk, egyik oldalt a gondolatbeli jelölésig hajtjuk, aztán a másik oldalát arra rá. Így egy keskenyebb téglalapot kapunk, azt ugyanúgy 3 felé képzeljük, a felső részt lehajtjuk a gondolatbeli jelölésig, az alsót pedig arra rá vagy akár alá is lehet...

TIPP: A tésztának lágynak, de még éppen nem ragadósnak kell lennie. 
Lisztezett kézzel könnyebb hajtogatni és később formázni is. Ne a tésztát lisztezzük, a kezünk legyünk picit lisztes!

Ismét hagyjuk letakarva kb. 30 percet pihenni, majd megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Letakarva újra pihentetjük, majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórhatjuk ízlés szerint magokkal. A sütőedény tetejét is alaposan bespricceljük a vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe és 55-60 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
A magokat természetesen tetszés szerint variálhatjuk, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk.

Ugyanez a kenyér máskor, más formában:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése