2014. szeptember 15.

Kovászos félbarna teljes kiőrlésű kenyér búzacsírával

 
Hozzávalók:
100g kovász
kb. 2,7dl víz
200g kenyérliszt
200g tk. búzaliszt
20g búzacsíra
20g burgonyapehely
10g só
20g olvasztott vaj

Elkészítés:
A langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, aztán adjuk hozzá az öregtésztát, a liszteket, búzacsírát, burgonyapelyhet, a vajat, és csak utoljára a sót. 
Jól kidolgozzuk a tésztát, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Egyszer átgyúrjuk és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, vagy lisztezett kelesztőtálban kelesztjük, konyharuhával letakarva. Ha kb. a duplájára kelt, a sütőt csak ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét is, és ízlés szerint megszórhatjuk a kenyeret magokkal is(nem muszaj), majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Ha kelesztő tálban történik a kelesztés, lehet a sütő bekapcsolásakor a sütőedényt is átforrósítani és a megkelt tésztát egyszerűen csak egy határozott mozdulattal beborítani, tetszés szerint megvágni, és az edény tetejét lespriccelve rárakni és úgy sütni.
Lehet simán csak egy sütőlapon is, akkor a sütő aljába tegyünk egy edénybe vizet, hogy gőzös sütőben tudjon sülni a kenyerünk.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése