2014. szeptember 6.

Kovászos félbarna korpás kenyér

 

Hozzávalók:
2,5dl víz
100g kenyérliszt
200g fehér tönkölyliszt
100g tk. búzaliszt
50g tk. rozsliszt
20g tönkölykorpa
20g burgonyapehely
10g só
30g olvasztott vaj


Elkészítés:
A langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a liszteket, burgonyapelyhet, a korpát, a vajat, és csak utoljára a sót. 
Jól kidolgozzuk a tésztát, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Egyszer átgyúrjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, megszórhatjuk a kenyeret ízlés szerint magokkal is, 
majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése