2014. szeptember 16.

Kovászos fehér kenyér


Hozzávalók: 

Előtészta:
100g kovász
200g kenyérliszt
2dl víz

Kenyértészta:
egész előtészta
1,5dl víz
300g kenyérliszt
20g burgonyapehely

10g só
kb. 2 ek. olaj


Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.

A kenyértészta összeállításához a dagasztótálba öntjük az egész előtésztát. Ez nekem 490g lett.

Hozzákeverjük a vízet, lisztet, és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük (pl. fakanállal), és 30 percet állni hagyjuk.

Hozzáadjuk a sót is, majd alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen lágy, inkább lágyabb felé hajló állagú lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Nálam ez 1,5 óra volt:

Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Nálam ez 45 perc volt:

Azután óvatosan kilapítgatjuk a tésztát, gondolatban 3 részre osztjuk, egyik oldalt a gondolatbeli jelölésig hajtjuk, aztán a másik oldalát arra rá. Így egy keskenyebb téglalapot kapunk, azt ugyanúgy 3 felé képzeljük, a felső részt lehajtjuk a gondolatbeli jelölésig, az alsót pedig arra rá vagy akár alá is lehet... (Nehezebb leírni, mint megcsinálni...)

TIPP: A tésztának lágynak, de még éppen nem ragadósnak kell lennie. 
Lisztezett kézzel könnyebb hajtogatni és kesőbb formázni is. Ne a tésztát lisztezzük, a kezünk legyünk picit lisztes!

Ismét hagyjuk letakarva kb. 30 percet pihenni, majd megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Letakarva újra pihentetjük, majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórhatjuk ízlés szerint magokkal, én most a papírra is szórtam magot, és arra tettem a kenyeret, így körben vannak rajta magok. A sütőedény tetejét is alaposan bespricceljük a vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe és 55-60 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
A magokat természetesen tetszés szerint variálhatjuk, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk.

Ugyanez a kenyér máskor néha kicsit másképp:

Sütőkövön sütve:


4 megjegyzés:

  1. Az olaj mihez kell, mert nincs a receptben felhasználva!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem, ott van leírva. "...Hozzáadjuk a sót is, majd alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta..."

      Törlés