2014. augusztus 24.

Szezámpelyhes kovászos fehér kenyér

Szezámmag ízének kedvelőinek figyelmébe ajánlom.
A megadott mennyiségekkel szolidan lesz szezámos íze a kenyérnek.
(aki intenzívebben szeretné, természetesen ízlés szerint növelhető a mennyiség)


Hozzávalók:
2,5dl víz
450g kenyérliszt
20g burgonyapehely
30g szezámpehely
20g olvasztott vaj
10g só

Tetejére:
kb. 1 ek. szezámmag


Elkészítés:
A langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a lisztet, burgonyapelyhet, szezámpelyhet, a vajat, és csak utoljára a sót. 
Jól kidolgozzuk a tésztát, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Egyszer átgyúrjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, megszórjuk a kenyeret szezámmaggal, majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.


Ugyanez a kenyér máskor elkészítve:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése