2014. augusztus 29.

Rozskovászos öregtésztás graham kenyér


Hozzávalók:
kb. 2,7dl langyos víz
100g graham liszt
400g kenyérliszt
20g burgonyapehely
20g olvasztott vaj
kb.10-15g só(ízlés szerint)


Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk (én először 2,5dl vizet raktam bele, aztán, még 0,5dl-t odakészítettem és a tészta állagától függően adagoltam még hozzá, amíg egy közepesen kemény, jól gyúrható tészta lett). 
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Akkor átgyúrjuk egyszer, és újra hagyjuk a duplájára kelni (ez már gyorsabban megy).
Majd megformázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét rárakva ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára nő.
Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra, a kenyeret tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórhatjuk tetszés szerinti magokkal, 
a jénai tetejét is alaposan bespricceljük a hideg vízzel, majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
A végén én még levettem a tetejét, és 4-5 percig sütöttem ropogósra a külsejét is.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése