2014. augusztus 18.

Kovászos márványos kalács



 
Hozzávalók:
2dl langyos tej
80g cukor
2db tojássárga
500g finomliszt
csipet só
60g olvasztott vaj

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Tetejére:
1db tojássárga
1 evőkanál tej


Elkészítés:
A kovászt alaposan kikeverjük a langyos tejjel, úgy hogy teljesen feloldódjon benne. Hozzáadjuk a cukrot, tojássárgát, lisztet, a sót és kidagasztjuk. Amikor már szépen össze van dagasztva, lassanként hozzáöntjük az olvasztott vajat és közepesen lágy, sima tésztává dagasztjuk.


Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Akkor átgyúrjuk és hozzászitáljuk a kakaót, finoman még dagasztunk rajta 1-2 mozdulattal, de úgy hogy a kakaó NE keveredjen bele teljesen, akkor lesz csak márványos.
Utána megformázzuk


 és vajjal kikent formába tesszük, letakarjuk és ismét hagyjuk, amíg kb. a duplájára kel.


Akkor bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, a kalács tetejét lekenjük 1 kanál tejjel kikevert tojássárgájával.
Majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha a teteje már szépen megbarnult, takarjuk le alufóliával, vegyük vissza 180 fokra és úgy süssük készre.

Rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése