2014. augusztus 26.

Kovászos lekváros bukta

Ez a finomság ennek a hagyományos módon készített lekváros buktának a kovászos változata.


Hozzávalók:
2dl langyos tej
500g liszt
csipet só
80g porcukor
1 db tojás
90g olvasztott vaj

Töltelék:
lekvár ízlés szerint

Sütéshez: 
100g olvasztott vaj

Tetejére:
porcukor


Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos tejjel, úgy hogy teljesen felolvadjon. Belekeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összedolgozzuk a tésztát, amíg elválik az edény falától, de lágy és rugalmas lesz.

Belisztezve 1 órát hagyjuk pihenni attól függetlenül, hogy mennyit kelt, újra jól átgyúrjuk,


és kevés lisztet ráhintve, letakarva kelesztjük amíg kb. a duplájára kel.


Lisztezett felületen vékony téglalap formára kinyújtjuk. 

Éles késsel tetszés szerinti nagyságúra (nagyobbakból 15-18db, kisebben akár 30db is kijön) vágjuk, majd egy kiskanál lekvárt rakunk minden darabra. Föltekerjük, miközben a széleket kissé összenyomjuk.


A tepsibe ill. formába, amibe sütjük, beöntjük az olvasztott vajat, majd a buktákat a vajban meghempergetve sorba pakoljuk szorosan egymás mellé és kb. 1 órát hagyjuk még pihenni.

Majd 200 fokra előmelegített sütőben kb.20 percig sütjük, addig a teteje már szép színt kap, akkor alufóliával letakarjuk és 170 fokon további kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Porcukrot szitálva a tetejére kínáljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése