2014. augusztus 11.

Kovászos kakaós kifli


Hozzávalók (32db-hoz):
Tésztához:
2dl langyos tej
60g cukor
1db tojás
500g liszt
csipet só
60g olvasztott vaj

Töltelék:
kb. 20g olvasztott vaj
cukrozatlan kakaópor
porcukor


Elkészítés:
A langyos tejben alaposan kikeverjük a kimért kovászt, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, majd hozzákeverjük a cukrot, aztán a többi hozzávalót, úgy hogy egy elég lágy, de nem ragacsos állagot kapjunk. Pici liszttel korrigálhatunk, ha igényli még a tészta, de átgyúrásnál formázásnál is ajánlott lisztezni, így nekem az pont elég volt, hogy lágy maradjon a tészta, de még ne is ragadjon.
Vékonyan belisztezve letakarjuk és hagyjuk kb. a duplájára kelni.
Ha megkelt, lisztezett felületen 4 egyforma részre vágjuk. A darabokat egyenként gombóccá formázzuk és hagyjuk kb. 15 percet pihenni.
Egy gombócot kinyújtunk vékony kör alakúra, megkenjük olvasztott vajjal és megszitáljuk a kakaóporral, majd a porcukorral. Végül egy másik gombócot kinyújtunk kb. ugyanakkorára és beborítjuk vele az első már cukros-kakaós tésztát. Picit nyújtunk még rajta, és egy éles késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre osztjuk. A cikkeket kintről befelé feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 
A másik 2 gombóc tésztával ugyanígy járunk el. 
Ismét hagyjuk kelni, pihenni legalább amíg a másfélszeresére nagyobbodnak.
180 fokra előmelegített sütőben kb.20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Még forrón megszórjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése